Меню

З'єднання і відгалуження проводів скручуванням

Сучасний інтернет-магазин не може бути побудований без використання

З'єднання і відгалуження проводів скручуванням

З'єднання і відгалуження проводів скручуванням

Спосіб з'єднання проводів скручуванням простий за виконанням, але обов'язково вимагає подальшої пропайки з'єднання. Дроти при скручуванні мають мало контактних точок, і при протіканні струму через поєднання контакт перегрівається, що може бути причиною пожежі. Тому з'єднання проводів скручуванням без пропайки не допускається. Пайка забезпечує надійність електричного контакту і необхідну механічну міцність.

Для отримання якісної пайки необхідно правильно вибрати припій, видалити плівку окису з'єднуються контактних поверхонь. При з'єднанні мідних плівка окису видаляється перед пайкою, а при з'єднанні алюмінієвих жил — в процесі пайки.

Температура розігріву місця паяння повинна бути на 30 - 50° С вище температури плавлення припою і флюсу. Низька температура дає так звану "холодну пайку", що володіє малою механічною міцністю і створює надійний електричний контакт.

Паяльника при пайку не можна перегрівати. Каніфоль в цьому випадку починає горіти і замість того, щоб очищати поверхню, забруднює її. Щоб уникнути пошкодження ізоляції ділянку жили завдовжки 2 - 3 мм до зрізу не облуживают.

Особливістю пайки та зварювання алюмінієвих жил є те, що в процесі пайки плівка оксиду з поверхні з'єднуваних жил видаляється механічно під шаром розплавляється припою або хімічно — шляхом застосування спеціальних флюсів, які при певній температурі руйнують плівку окису. Після закінчення пайки залишки флюсу ретельно видаляють, так як вони можуть викликати руйнування контакту.

Паяні з'єднання алюмінієвих жил в умовах вологого повітря не рекомендуються із-за можливої корозії. Від впливу вологи місця пайки оберігають захисними покривами.

З'єднання і відгалуження однопроволочных і мідних багатожильних проводів ПР, ПРВД, ПРД застосовують у відкритих проводках на роликах і ізоляторах. Такий спосіб використовують також электропроводках плоскими проводами ППВ та ін., коли відгалужувальні коробки не мають вкладашей з контактними затискачами.

Способи з'єднання і відгалуження проводів скручуванням показано на малюнку 1.

scrutka.jpg

Рис. 1. Способи з'єднання і відгалуження проводів скручуванням

Для з'єднання двох шматків проводів необхідно щільно скрутити зволікання струмопровідних жил і схрестити дроти. Кінцем лівого дроту роблять 6 - 8 обертів навколо правого, а кінцем правого також роблять 6 - 8 обертів навколо лівого, але в іншому напрямку.

Місця з'єднання скручуванням повинні бути довжиною не менше 10 - 15 діаметрів сполучних жив. З'єднання обжимають плоскогубцями, пропаивают припоєм ПОС-3О або ПОС-40. Пропаяв скрутку ізолюють на всю довжину з'єднання з обов'язковим захопленням незачищену ізоляції проводу. З'єднання між собою двох скручених проводів виконують вразбежку.

Пайки алюмінієвих виконують паяльником припоєм А. Якщо застосовують інші припої, то використовують паяльну лампу. Припій А стійкий проти корозії, зручний при пайку і облуживании жив. Окісна плівка алюмінію руйнується механічним шляхом, коли паличкою припою натирають провід, тому флюс при пайку не потрібно.

При пайку однодротових алюмінієвих жив перетином 2,5 - 10 мм2 з'єднання та відгалуження проводять у вигляді подвійної скрутки з жолобком. З жив знімають ізоляцію, зачищають наждачним папером до металевого блиску, з'єднують внахлестку подвійний скруткой з утворенням жолобка в місці торкання жив.

З'єднання нагрівають паяльною лампою або паяльником до температури початку плавлення прищепи. Паличкою припою А із зусиллям витирає жолобок з одного боку. В результаті тертя плівка здирається і жолобок заповнюється припоєм. Аналогічно заповнюється припоєм жолобок з іншого боку. Після охолодження місце з'єднання скручуванням ізолюють.

Заявка для оптових покупців

Залиште свої дані, ми з вами зв'яжемося!

Наші переваги:

  • Великий досвід
  • Найкраща якість серед конкурентів
  • Велика команда професіоналів
  • Швидке і сучасне виробництво

Замовити дзвінок

Оберіть зручну для вас мову вебсайта
Перейти на російську
Наш вебсайт збереже ваш вибір

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб ваше користування сайтом було зручнішим.
Дізнатися більше про файли cookie та з Політикою використання cookies. Натискаючи ОК, ви погоджуєтесь з нею.